Osmanlı Devleti'nin Kurucusu Kimdir?


Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, Birinci Osman veyahut Osman şeklinde de isimlendirilen Osman Bey'di. Osmanlı Türkleri'nin önderi olarak sayılan Osman Bey, 1299 senesinde Bilecik'in Söğüt kazasında Osmanlı Devleti'ni kurdu.

Osmanlının Kurucusu


Osman Bey'in 1299 senesinde kurduğu Osmanlı Devleti, kuruluşundan asırlar ardından imparatorluk durumuna geldi. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden kısa bir müddet ardından Osmanlı İmparatorluğu 1922 senesinde yıkıldı ve 1923 senesinde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti heyetti. 1924 senesinde da halifelik kaldırıldı.

Osman Bey Dönemi


Osman Bey'in yaşadığı devreye ilişkin malumat eksikliği nedeniyle kendi ile ilgili pek çok şey bilinmemekte. Osman Bey'in yaşadığı devreye ilişkin, kendi ile ilgili malumat veren yazılı bir vesika yok; zira Osmanlı İmparatorluğu'nda tarih kaydı oluşturma ananesi Osman Bey'in ölümünden tahminen iki asır ardından, 15'inci asır bakımından başlamıştı. Bu sebeple Osman Bey ile ilgili malumat toplamak tarihçiler yönünden zor. Hatta bir tarihçi, Osmanlı Devleti'nin kayıt tutma evveli dönemini kara delik olarak niteler. 

Osmanlı Devleti, Oğuz Türkleri'nin Kayı Boyu soyundan gelenlerden oluşuyordu.
Osmanlı Beyliği, Anadolu'da 13'üncü asrın ikinci devresi ardından meydana çıkan Anadolu Beylikleri'nden biriydi. Bitinya Krallığı ilçesinde kurulan Osmanlı Beyliği, konumu vasıtası ile Bizans İmparatorluğu'na karşı savaştı ve bir müddet ardından Bizans İmparatorluğu'nu yıkarak İstanbul'u fethetti.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in hayatı



Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey, 1258'de Bilecik'in Söğüt kazasında doğdu. Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi, validesi de Halime (Haime) Hanım'dı.

Babası Ertuğrul Gazi'nin ölümü eşliğinde Osman Bey 1281 senesinde uç beyi'nin beyi oldu. 1281'de Mathun Hatun ile izdivaç etti ve bu evlilikten Orhan, Pazarlı Bey, Çoban Bey, Hamid Bey, Aleaddin Bey, Melik Bey, Savcı Bey ve Fatma Hatun isimli çocukları oldu.

Osman Bey 1299 senesinde uç beyi olmaktan çıktı ve Söğüt ve Domaniç ilçesinde Osmanlı Beyliği'ni kurdu. Moğollar'ın istilalarından kaçan birden fazla Müslüman, Osmanlı Beyliği'ne sığındı ve böylelikle beyliğin kuvveti arttı.

Osman Bey 1 Ağustos 1326'da Bursa'da vefat edince, tahta erkek çocuğu Orhan Gazi geçti.
Bazı tarihçiler, Osman Bey ile ilgili bilinenlerin mübalağalı ve efsaneye dayalı olduğunu fikir ediniyor.

Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu kimdir?



Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu, Fetret Devri'ni tamamlanan sultan, Sultan Mehmet Çelebi'ydi.
1413 seneninden ardından tek padişah olarak karar sürdürdü ve Osmanlı Devleti'ni külüstür gücüne kavuşturdu.

Yorumlar